Financiën en kinderen

Wat kost een kind eigenlijk? Welke kosten horen bij het leven met opgroeiende kinderen?

Financiën en kinderen

De kosten van een baby

Een kind krijgen is een grote verandering, ook financieel. Een baby brengt nieuwe uitgaven met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de spullen die je voor een baby nodig hebt. Op de site van het Nibud lees je welke kosten daarbij komen kijken. Ook verandert je bestedingspatroon als je kinderen krijgt. Je inkomen verandert, omdat je misschien minder gaat werken. Je hebt meer boodschappen en verbruikt meer water en energie. Ook heb je nu misschien kosten voor kinderopvang. Wil je weten of je straks nog rond kunt komen? Kijk dan naar de veranderingen in je inkomsten en uitgaven. Het is handig om een nieuwe begroting te maken. Hoe je dit doet en handige tips vind je op de site van het Nibud.

De kosten van een kind

Er is geen pasklaar antwoord te geven op de vraag wat een kind kost. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend dat één kind gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen kost. Als je meer kinderen hebt, lopen die kosten natuurlijk snel op. Op de site van het Nibud vind je veel informatie over de kosten die opgroeiende kinderen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld over wat een kind op de middelbare school kost of over de kosten van een studie. En over hoe je een alimentatie kunt vaststellen.

Hulp van de overheid

De overheid draagt op verschillende manieren bij aan de opvoeding in de vorm van toeslagen en tegemoetkomingen, zoals bijvoorbeeld kinderopvangtoeslag.

Sparen en schoolgeld

Hoe zorg je dat je genoeg geld hebt, ook voor de toekomst? Met vier handige vuistregels weet je wat je kunt doen om financieel gezond te worden en te blijven. Dat zijn de vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar van het NibudCheck wekelijks je saldo en uitgaven, plan jaarlijks je inkomsten en uitgaven, spaar maandelijks 10 procent van je inkomen en bewaar je administratie op een geordende manier.

Problemen met geld

Een goede financiële basis voorkomt veel narigheid. Het is belangrijk dat je niet meer uitgeeft dan er binnenkomt. Misschien kom je soms net wat geld te kort of misschien heb je ernstigere problemen. Als je beginnende schulden hebt, biedt de website Zelfjeschuldenregelen.nl hulp. Wanneer het je zelf niet meer lukt om uit de schulden te komen, ga dan op zoek naar professionele hulp. Kijk voor meer budgettips en hulp bij schulden op Nibud.nl.