Leren autorijden

Vanaf 17 jaar mogen jongeren autorijlessen nemen. Veel jongeren kunnen niet wachten en bellen meteen een rijschool. Andere jongeren wachten hier nog even mee, omdat ze er bijvoorbeeld eerst voor moeten sparen.

Leren autorijden

Autorijden vanaf 17 jaar

Sinds 1 november 2011 is het mogelijk dat jongeren op hun zestiende beginnen met rijlessen en vanaf 17 jaar hun rijbewijs (categorie B) halen. Ze kunnen dan van hun zeventiende tot hun achttiende onder begeleiding van een ervaren bestuurder autorijden. Begeleid rijden heet ook wel 2toDrive. Meer informatie leest je kind op 2toDrive.nl.

De rijschool

Er zijn veel verschillende (particuliere) rijscholen. Het is verstandig om van tevoren informatie op te zoeken over het slagingspercentage, de prijs en de lestijden, zodat je deze informatie kunt vergelijken.

Het rijexamen

Volgens onderzoek van het CBR raakt één op de vier jongeren binnen vier jaar na het behalen van het rijbewijs betrokken bij een verkeersongeval. Om de veiligheid te vergroten en het aantal ongevallen omlaag te brengen, wordt je kind tijdens het theorie- en het praktijkexamen uitgebreid beoordeeld op verkeersinzicht en zelfstandig rijden. Hiervoor zijn vijf examenonderdelen ontwikkeld:
  • zelfstandig routerijden;
  • bijzondere manoeuvres;
  • gevaarherkenning door situatiebevraging;
  • zelfreflectie;
  • milieubewust rijgedrag.

Bijzonder rijexamen

Als je kind vier keer zakt voor het rijexamen, stelt het CBR een onderzoek in waarom dat zo is. Vervolgens komt je kind in aanmerking voor een bijzondere vorm van rijexamen, zoals het BNOR (vroeger het staatsexamen) en het faalangstexamen.

Het beginnersrijbewijs en puntenrijbewijs

Voor alle bestuurders geldt het puntenrijbewijs. Hiermee krijg je strafpunten voor rijden onder invloed. Bovendien krijgt iedereen die voor het eerst een rijbewijs haalt een beginnersrijbewijs. Dit is een gewoon rijbewijs, maar met een strafpuntensysteem voor zware verkeersovertredingen. Als je twee strafpunten hebt, wordt je rijbewijs ingevorderd en moet je een rijvaardigheidsonderzoek afleggen. Jongeren die vanaf hun zestiende of zeventiende een bromfietsrijbewijs hebben, hebben langer een beginnersrijbewijs:
  • Vanaf hun zestiende zijn jongeren dan nog zeven jaar beginnend bestuurder.
  • Vanaf hun zeventiende zijn ze nog zes jaar beginnend bestuurder.
Heeft je kind meerdere rijbewijscategorieën, bijvoorbeeld voor een personenauto en een bromfiets of scooter, dan geldt de datum van afgifte van het eerste rijbewijs. Op Rijksoverheid.nl lees je wanneer je strafpunten op je beginnersrijbewijs krijgt en wanneer je je rijbewijs kwijtraakt.

Jonge automobilisten

Jonge automoblisten (18-24 jaar) zijn vaker bij een ongeluk betrokken dan andere leeftijdsgroepen. Er zijn verschillende gedragingen die dit veroorzaken, zoals:
  • te hard rijden;
  • rijden onder invloed;
  • rijden zonder veiligheidsgordel;
  • oververmoeidheid;
  • (handsfree) bellen achter het stuur.

In het donker rijden

De meeste ongelukken met jongeren en autorijden gebeuren 's nachts en in het weekend. Als jongeren net hun rijbewijs hebben, is het daarom niet verstandig dat ze meteen ook 's nachts gaan rijden. Voordat je ze 's nachts naar een discotheek laat rijden, kun je eerst zelf eens met hen in het donker gaan rijden. Voor hun achttiende moet er sowieso een coach naast hen zitten. Informatie voor coaches lees je op 2todrive.nl.

Alcohol

Het is verstandig je kind nog maar eens uit te leggen dat alcohol en autorijden absoluut niet samengaan. Om deze reden is dan ook het puntenrijbewijs ingevoerd door de overheid. Waarschuw je kind niet alleen voor de strafbaarheid. Belangrijkste boodschap: met alcohol op kun je ongelukken veroorzaken.

Een eigen auto

Een eigen auto is natuurlijk leuk en makkelijk, maar ook duur. Behalve de aanschaf, de wegenbelasting en de benzinekosten, krijgt je kind ook te maken met de kosten van een verplichte autoverzekering. Beginnende bestuurders betalen meestal meer, omdat ze de meeste overtredingen maken en ook vaker betrokken zijn bij ongevallen.