Overgewicht en afvallen

Steeds meer kinderen zijn al op steeds jongere leeftijd te zwaar. Misschien hoop je dat het overgewicht vanzelf overgaat in de groei. Dat is helaas niet zo. Het is belangrijk om goede eetgewoonten te leren en voldoende te bewegen.

Overgewicht en afvallen

Effecten van overgewicht

Overgewicht kan pubers minder gevoel van eigenwaarde geven. Sommige zwaardere kinderen worden zelfs gepest. Overgewicht vergroot het risico op ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en pijn in de gewrichten. Het is echt de moeite waard om overgewicht te proberen te voorkomen.

Oorzaken van overgewicht

Overgewicht kan ontstaan door medische oorzaken. Daarnaast kan erfelijke aanleg een rol spelen. In de meeste andere gevallen worden kinderen te zwaar doordat ze:
  • veel zitten en weinig bewegen;
  • niet sporten, maar wel veel tijd doorbrengen met gamen en filmpjes kijken;
  • te veel en ongezonde dingen eten;
  • veel tussendoor eten (snoep en snacks met veel calorieën);
  • veel frisdrank, sap of limonade drinken.
Als je weinig beweegt, wordt het ook steeds moeilijker om in beweging te komen. Herken je deze ongezonde leefstijl bij je kind? En misschien ook wel bij jezelf? Praat er samen over hoe jullie je leefstijl kunnen verbeteren!

Meisjes en hormonen

De vrouwelijke hormonen zorgen voor bredere heupen en bovenbenen. Het langere, zwaardere en met meer vetlaagjes omgeven lichaam voelt anders dan het vertrouwde kinderlijf. Je dochter kan dan denken dat ze te dik is, zeker als de verandering heel snel is gegaan. Het is belangrijk dat je je dochter voorbereidt op deze veranderingen in haar lijf zodat ze het beter begrijpt.

Gezonde leefstijl

Iedereen maakt wel eens ongezonde keuzes en af en toe is ook helemaal niet erg. Het kan lastig zijn om de knop om te zetten naar een gezondere leefstijl met dagelijks veel beweging en gezonde eetgewoonten. Gewoonten veranderen kost tijd. Goed om het als gezin met elkaar aan te pakken. Doe het stap-voor-stap:
  • Geef zelf het goede voorbeeld en stimuleer je puber om te bewegen.
  • Stel voor dat je kind zelf een plan maakt, waarin het opschrijft wat het wel en niet wil eten, en hoe vaak en hoe het wil bewegen.
  • Pubers houden zich gemakkelijker aan hun eigen plan dan aan een plan dat hun ouders voorschrijven.
  • Wees positief tegen je puber en praat niet steeds over hun gewicht.
  • Zorg voor gezond eten: laat je puber drie echte maaltijden per dag eten.
  • Kijk eens welke tussendoortjes je in huis hebt. Wat kun je vervangen door gezonde tussendoortjes?
  • Maak afspraken over snoep, chips, snacks en frisdrank; bijvoorbeeld dat chips en frisdrank alleen in het weekend mogen.
  • Sommige kinderen, voornamelijk meisjes, vinden zichzelf te dik. Ze willen lijnen, terwijl ze eigenlijk moeten wennen aan een lichaam dat aan het veranderen is.

    Afvallen?

    Bekijk en bespreek met je kind of hij of zij echt te dik is. Misschien is lijnen niet nodig. De beste manier van afvallen is gewoon gezond eten en genoeg bewegen. Alleen dingen doen of laten die je je leven lang kunt volhouden. Het is niet erg als je kind wil minderen met chips en snoep, maar maaltijden weglaten is niet gezond en werkt niet goed om af te vallen. Sommige meisjes (maar ook jongens) lijnen op een ziekelijke manier. Als je kind probeert af te vallen of expres overgeeft terwijl het niet dik of juist mager is, zoek dan hulp bij de jeugdarts of huisarts. Het kan een aanwijzing zijn voor een eetstoornis.

Begeleiding voor een gezond gewicht

Is je kind te zwaar en lukt het jullie niet om er samen uit te komen? Misschien is behandeling van overgewicht in groepsverband of individuele begeleiding bij een diëtist dan een goed idee. Professionele begeleiding en steun van anderen, die hetzelfde probleem aan willen pakken, werken vaak prima. Voor advies en mogelijkheden in jullie buurt kun je terecht bij de Jeugdgezondheidszorg.