Op reis met peuter
Als je op vakantie gaat met een peuter, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Zeker bij een verre of lange reis. Als je een verre reis gaat maken, moet je soms tegen bepaalde ziektes ingeënt worden. In veel landen komen namelijk ziektes voor, die in Nederland niet (meer) voorkomen. Vooral jonge kinderen zijn vatbaar voor infectieziektes.
Je kind voorbereiden
Voor kinderen is op vakantie gaan heel spannend, op een leuke manier. Je kunt je (oudere) peuter al betrekken bij je vakantie. Kijk eens samen op internet of laat folders zien. Praat over waar jullie gaan slapen en wat er te zien is. Welke taal spreken de mensen in het vakantieland? Hoe klinkt dat? Wat gaan jullie doen? Zo kan je kind al vooruit denken. Het is gezellig en leerzaam.
De kinderkoffer
Je kunt een aparte lijst te maken van wat je voor je kind mee wilt nemen. Bedenk ook samen met je kind wat hij of zij mee wil nemen. Afhankelijk van de leeftijd van je kind kunnen daar dingen op staan als luiers, spenen, voorleesboeken, speelgoed, zonnebrandcrème, een zonnehoedje en de lievelingsknuffel.
Vaccinaties voor verre reis
Zijn er extra vaccinaties nodig voor de plek waar jullie naartoe gaan? Bezoek minimaal zes weken voor vertrek de huisarts, GGD of een travel clinic. Daar krijg je informatie over vaccinaties die misschien nodig zijn, en over de gezondheidszorg in het land waar je naartoe gaat. Kijk op
LCR.nl voor meer informatie over reisadviezen en vaccinaties per vakantieland.
Het kan zijn dat je kind dezelfde inentingen krijgt als jij, zoals tegen hepatitis A. Het kan ook zijn dat je kind sommige inentingen juist niet hoeft te krijgen, omdat het bijvoorbeeld al ingeënt is tegen bepaalde ziektes, zoals tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP). Als je kind een bepaalde vaccinatie nog niet heeft gehad, zou die vervroegd kunnen worden.
Medicijnen mee op reis
Slikt je kind medicijnen die je alvast bij jullie eigen apotheek moet halen? Vraag ook een doktersverklaring in het Engels aan je huisarts om aan te tonen dat het om medicijnen gaat (en geen drugs).
Natuurlijk zijn er in het buitenland ook apotheken, maar het kan handig zijn om deze spullen bij de hand te hebben:
- paracetamol voor baby’s en peuters. Neem bij reizen naar een warm land liever geen zetpillen mee. Die smelten. Er bestaan ook paracetamol-druppels (Daro, Sinaspril). Hoeveel paracetamol je kunt geven staat in de bijsluiter.
- Digitale thermometer
- ORS zakjes, om uitdroging te voorkomen bij kinderen, bijvoorbeeld bij diarree
- xylometazoline neusdruppels 0,05% tegen oorpijn bij het vliegen
- middel tegen reisziekte
- zalf tegen insectenbeten en jeuk
- tekentang
- pleisters
- zwaluwstaartjes om grotere wondjes dicht te houden
- betadinejodium
Tips voor onderweg
- Voor een peuter is het moeilijk om lang stil te zitten. Stop bij een lange autoreis regelmatig even om de benen te strekken en bijvoorbeeld een broodje te eten. Misschien even rondlopen of voetballen op het gras bij de parkeerplaats. Houd als vuistregel aan: twee uur rijden, een kwartier rust.
- Waarschijnlijk zal je peuter slapen onderweg. Zorg in de auto dat je kind lekker en veilig kan slapen in een goede peuterautostoel.
- Het is belangrijk dat je kind van tevoren goed eet en drinkt. Zeker als je kind snel last heeft van reisziekte.
- Eten tijdens het rijden kan misselijkheid veroorzaken. Geef onderweg dus liever licht voedsel, zoals fruit, crackers, soepstengels en plakjes komkommer. Houd rekening met vertragingen of files: zorg dat je genoeg eten en water bij je hebt.
- Te veel suiker zorgt voor te veel energie. Geef je kind daarom niet te veel snoep tijdens een lange reis.
- Voor een lange vliegreis kun je bijvoorbeeld een nekkussen, lievelingsknuffels, speelgoed, voorleesboekjes, kleurplaten of andere spelletjes meenemen.
- Oorpijn in het vliegtuig kun je voorkomen door je kind te laten drinken tijdens het stijgen en het dalen. Een ouder kind kun je op een snoepje laten zuigen of kauwgom geven. Ook kun je je kind voor het stijgen en dalen neusdruppels/spray (xylometazoline 0.05%) geven, verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Let erop dat de dosis past bij de leeftijd van je kind. Overleg eventueel met de apotheek.
Tips tegen verveling bij lange reis
- Praat met elkaar over wat je ziet onderweg. Samen liedjes zingen en rijmen is ook leuk. Of zet een cd op met kinderliedjes of verhaaltjes.
- Geef boekjes, kleurplaten of eens een stuk speelgoed. Geef niet alles wat je bij je hebt tegelijk.
- Doe spelletjes zoals: ‘Wie ziet het eerst een: ....... (bijv. paard, molen, kerk)’ of ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet en de kleur is: ........’
- Er zijn speciale reisspelletjes die geschikt zijn voor onderweg. Let op, sommige spelletjes hebben kleine onderdelen die gevaarlijk zijn voor kinderen onder de 3 of 4 jaar.
Tips voor een veilige vakantie
- Thuis heb je je huis waarschijnlijk kindveilig ingericht. Kijk eens door de ogen van je kind rond in je vakantiehuis, kamer of tent. Let op scherpe randen, losse snoeren waar je kind aan kan trekken, stopcontacten, gevaarlijke stoffen onderin (keuken)kasten, trappen.
- Zorg voor een veilige slaapplek. Staan de spijlen in het kinderbed niet verder dan 6,5 cm uit elkaar? Doe ook hier in het bed geen kussen of dekbed!
- Kijk ook buiten: is er een weg in de buurt, die bereikbaar is voor je kind? Is er water? (vijver, sloot of zwembad). Houd je kind dan de hele tijd in de gaten.
- Geef je kind een briefje in zijn zak met je telefoonnummer. Je kunt je peuter natuurlijk ook een naamplaatje omdoen, of je telefoonnummer op zijn arm of zijn T-shirt schrijven.
Ziektes voorkomen
Ook als jij en je kind alle inentingen hebben gehad, is het van belang om besmetting te voorkomen. Tenslotte zijn er ook veel ziektes waarvoor je niet ingeënt kunt worden. Let daarom vooral goed op persoonlijke hygiëne, maar ook op de hygiëne van voedsel en drinkwater.
- Eet bijvoorbeeld geen rauw of half doorbakken vlees.
- Geef je kind in landen waar het kraanwater onveilig is alleen gekookt water of mineraalwater uit flesjes.
- Geef geen voedingsmiddelen waarbij kraanwater is gebruikt, zoals fruitsalades en schep- of softijs.
- Gebruik ook geen ijsblokjes die gemaakt zijn van kraanwater!
Diarree
Als jij of je kind in het buitenland last krijgt van (acute) diarree, is het niet verstandig om diarreeremmers te nemen. De bacterie die de darmontsteking veroorzaakt, moet juist via de ontlasting het lichaam verlaten.
- Je kunt het best veel water blijven drinken en normaal blijven eten.
- Jonge kinderen kunnen door diarree makkelijk uitdrogen, zeker als het ook nog erg warm is. Daarom is het verstandig zakjes ORS voor hen mee te nemen op reis. ORS is een mix van zouten en druivensuiker of zetmeel, die je oplost in water.
- Let ook op een goede hygiëne en eet geen voedsel dat over de datum is.
Malaria
Malaria is een infectieziekte die overgebracht wordt door muggen. Er zijn geneesmiddelen die malaria kunnen voorkomen. Niet elk middel is geschikt voor jou of voor je kind. Dat hangt af van de leeftijd, hoe lang je op reis gaat en tegen welk type mug je bescherming nodig hebt.
De malariamiddelen die je kunt gebruiken, voorkomen natuurlijk niet dat je gestoken wordt. Daarom is het verstandig om de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen voor jezelf en voor je kind.
- Blijf binnen tijdens de ochtend- en avondschemering.
- Zorg voor kleding die de huid zo veel mogelijk bedekt.
- Gebruik horren en klamboes en behandel die met een insectenwerend middel.
- Voor zover bekend is het insectenwerend middel DEET het enige middel dat een sterk afwerende werking heeft tegen muggen en teken. Gebruik voor jonge kinderen max. 30% DEET en maximaal vier keer per 24 uur.
Andere vakantie tips peuter
Laat je kind veel water drinken als het warm is. Geef geen extra vruchtensap of limonade, maar vooral thee en water. Veel suikerhoudende drankjes drinken geeft diarree en is slecht voor het gebit en de eetlust. Daarnaast kun je ook beter uit de zon blijven en de schaduw opzoeken.
Geef in het buitenland geen ongekookt eten, schil fruit en was groenten extra goed! Als het ijs misschien niet vers is, geef dan liever verpakt ijs. Denk aan handen wassen na toiletbezoek en voor het eten! Dek onderweg en op de camping de wc-bril af met wc-papier of neem schoonmaakdoekjes mee.
Speelt je kind aan de waterkant, geef het dan zwemvleugeltjes aan en blijf er bij zitten. Doe je peuter beslist geen wegwerpluier aan, ook niet in combinatie met een zwembandje of vleugeltjes. De lucht in de luier zorgt ervoor dat de billen omhoog gaan en het hoofd onder water gaat! Doe liever helemaal geen luier aan, maar eventueel een zwembroekje of een speciale zwemluier. Gaat je met je kind varen, doe het dan een reddingsvest aan.
Ga je in de bergen wandelen met je peuter en mag hij zelf lopen? Doe hem een tuigje aan, dan kan hij niet van het pad af vallen. Zorg voor genoeg pauzes met wat eten en drinken. Ga met kinderen onder de 4 jaar niet langere tijd naar een hoogte boven de 2500 m. Kinderen kunnen ook last van hoogteziekte krijgen, maar ze kunnen op peuterleeftijd nog niet goed vertellen hoe ze zich voelen. Hierdoor kan hoogteziekte minder makkelijk herkend worden. Een paar uur boven de 2500 meter doorbrengen met je peuter is geen probleem.