Vaccinaties en zwanger

Tijdens de zwangerschap krijg je vaccinaties aangeboden die jou en jouw (ongeboren) kind kunnen beschermen. Dit zijn de kinkhoestprik (22 wekenprik) en de griepprik. En als je een verre reis gaat maken, kun je navragen welke vaccinaties nodig en veilig zijn.

Vaccinaties en zwanger

Vaccinatie tegen kinkhoest

Kinkhoest komt nu weer vaker voor. Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Ze kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Zij kunnen ook longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Daarom worden baby's ingeënt tegen kinkhoest. Maar de eerste weken zijn baby’s niet genoeg beschermd. Daarom is het advies om je als zwangere vanaf de 22ste week te laten vaccineren tegen kinkhoest. Deze prik staat ook bekend als de 22 wekenprik. Je baby is door deze vaccinatie meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. En je baby heeft straks zelf een vaccinatie minder nodig.

Vaccinatie tegen griep

Pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep. De griepprik verkleint voor jou en je baby de kans om griep te krijgen en om ernstig ziek te worden van griep. Ben je tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger? Dan mag je een griepprik halen bij de jeugdgezondheidszorg. Je verloskundige bespreekt dit ook met je. Als je altijd al een uitnodiging voor de griepprik krijgt, kun je de prik ook gewoon bij de huisarts halen. De griepprik is voor jou en je ongeboren baby veilig.

Rodehond (rubella) en zwanger

Sinds 1974 wordt vaccinatie tegen rodehond aangeboden via de BMR-prik. Ben je niet gevaccineerd tegen rodehond en heb je geen rodehond gehad? Dan kun je om een bloedonderzoek vragen. Dan wordt duidelijk of je antistoffen hebt. Als je geen antistoffen hebt, is het belangrijk om te zorgen dat je niet besmet raakt met rodehond. Heb je toch contact gehad met iemand met rodehond? Neem dan contact op met de verloskundige, gynaecoloog of huisarts.

Vaccinaties voor verre reizen

Ga je een verre reis maken? Dan is het belangrijk om je te laten vaccineren. Als je zwanger bent, heb je minder weerstand. Een infectieziekte kan gevolgen hebben voor je ongeboren kind. Over het algemeen kan bijna elk vaccin zonder problemen worden gegeven aan zwangere vrouwen. Maar er zijn uitzonderingen, zoals de vaccinatie tegen gele koorts. Daarom raden we je af om tijdens je zwangerschap naar gebieden te reizen waar gele koorts voorkomt. Is het echt noodzakelijk om naar een gebied te reizen waar gele koorts voorkomt? Dan is het toch beter om hier tegen gevaccineerd te worden. De risico’s van de ziekte zijn veel groter dan de risico’s van het vaccin. Overleg altijd met de huisarts of de GGD wanneer je je wilt laten inenten.