Zo maak je je huis PeuterProof

Zo maak je je huis PeuterProof

Zodra je kleintje gaat kruipen en staan, is het moment aangebroken om het huis peuterproof maken. Dat wil zeggen dat je de meest kritieke risico’s uitschakelt en de overige risico’s verkleind. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat doet.


Kritieke risico’s uitschakelen

Een aantal risico’s zijn zó groot dat je er alles aan moet doen om die te voorkomen. Dat zijn risico’s die levensbedreigend zijn. Gelukkig zijn er heel veel hulpmiddelen beschikbaar die deze risico’s verkleinen. Denk aan traphekjes, afdekkapjes voor de stopcontacten en deurklemmetjes voor de kastjes waar bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen of medicijnen in staan en raamklemmen. Daarbij is het wel belangrijk dat je er zelf aan blijft denken om de traphekjes altijd goed te sluiten evenals de kastdeuren en ramen.

Daarnaast zijn er nog een aantal maatregelen die je zelf moet nemen. Denk bijvoorbeeld aan het snoer van de waterkoker. Zorg dat deze hoog genoeg is of weggewerkt zodat je kindje hier niet bij kan en per ongeluk het hete water over zich heen krijgt. Ook zul je er zelf aan moeten denken dat jullie scharen, messen en andere scherpe dingen elke keer goed opbergen in een afgesloten la of kast. 

Tot slot moet je erop bedacht zijn dat peuters vaak dingen in hun mond stoppen. Daarbij lopen ze het gevaar te stikken. Zorg dus dat ook kleine objecten als batterijen, knikkers, munten en dergelijke niet rondslingeren.


Overige risico’s verkleinen

Naast de kritieke risico’s zijn er ook nog heel veel andere risico’s die je peuter in huis tegen kan komen. Scherpe punten van kasten en tafels, brandende kaarsen of waxinelichtjes, bekers en glazen met hete dranken of laag meubilair waar je kind op kan klimmen en af kan vallen. Deze risico’s zijn niet direct levensbedreigend, maar kunnen je kind wel (ernstig) verwonden. 

Voor een deel kun je ook deze risico’s afvangen met hulpmiddelen: afdekhoesjes op de scherpe hoeken en elektrische kaarsen in plaats van echte. Toch is ook hier belangrijk dat je zelf steeds rekening houdt met dit soort risico’s. Laat je peuter dus nooit alleen achter in een kamer waar hete thee of brandende kaarsen op tafel staan en blijf erbij wanneer je kindje op ontdekkingstocht gaat in de kamer.


Leer je kind risico’s te herkennen

Hoewel het belangrijk is om risico’s te verkleinen, is het ook heel belangrijk dat je kind zelf leert om risico’s te herkennen. Je kunt per slot van rekening niet voor altijd alles blijven afdichten en opbergen. Vertel je kind dus dat kaarsen heel mooi zijn maar ook héél erg heet en dat het pijn doet om ze aan te raken wanneer ze branden. Leer ze dat scharen en messen niet bedoeld zijn om mee te spelen omdat ze scherp zijn en dat ook heel veel pijn kan doen. Natuurlijk zal je kind af en toe vallen of zijn hoofd stoten. Dat hoort erbij en is niet erg. Juist door een beetje pijn te ervaren, leren ze pijn te vermijden. Uiteraard altijd in een veilige en beschermde omgeving.

 

Bij jou in de buurt