De beste basis voor je kind

Hoe was school?

Het is de grootste verantwoordelijkheid die je ooit zult hebben. Jij bent de basis. Wat jij je kind nu leert, is grotendeels bepalend voor de manier waarop je kind uiteindelijk de wereld zal benaderen. Dat is nogal wat. Dat wil je natuurlijk niet verprutsen. Wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste dingen die je je kind wil meegeven in het leven en hoe doe je dat?

1: Zorg goed voor jezelf

Dat betekent dat je je kind leert zich verantwoordelijk te voelen voor zijn of haar eigen veiligheid en gezondheid. Voor jezelf zorgen betekent dat je voorzichtig bent met oversteken, dat je jezelf schoon houdt en regelmatig gezond eet. Het betekent echter ook dat je tijd voor jezelf neemt. Dat je niet altijd het belang van anderen voor dat van jezelf zet en dat je nee durft te zeggen tegen dingen die niet goed zijn voor je. Goed voor jezelf zorgen is misschien wel een van de belangrijkste vaardigheden.

2: Denk na

Een kind zal uit zichzelf in principe nieuwsgierig zijn naar zijn omgeving en hoe dingen werken. Deze nieuwsgierigheid kan uit de hand lopen waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Aan de andere kant kan een kind dat nieuwsgierig is, maar keer op keer te horen krijgt dat het voorzichtig moet zijn of geen ’domme vragen’ moet stellen, zijn interesse voor de omgeving kwijtraken.
Als ouder wil je je kind stimuleren om op onderzoek uit te gaan, zelfstandig beslissingen te nemen en situaties te beoordelen, zonder dat dit leidt tot gevaarlijke situaties. Dat is best lastig want het betekent dat je je kind enerzijds ruimte en vrijheid geeft en het aan de andere kant beschermt.

3: Haal het beste uit jezelf

Stimuleer je kind om iemand te zijn; wat dat dan ook is. Let op! Dit betekent niet dat je een kind de hele tijd het gevoel moet geven dat het altijd maar beter moet. Het betekent wel dat je je kind uitdaagt om nieuwe dingen te proberen. Ook wanneer je kind dat best spannend vindt. Laat je kind zien dat je supertrots bent wanneer hij of zij ergens echt zijn best voor heeft gedaan. Geef je kind een klein duwtje in de rug wanneer het op het punt staat om op te geven. Door deze stimulans leert je kind door te zetten en trots te zijn op behaalde resultaten.

4: Ik hou van je...wat er ook gebeurt.

Kinderen ontwikkelen zich het best wanneer ze zich gezien en bevestigd voelen. Wanneer je erop kan vertrouwen dat je fouten mag maken, zonder dat je direct tot de grond wordt afgebrand, zal een kind zich beter durven uiten en de wereld verkennen. Een mooi moment om hier aandacht aan te besteden is voor het slapen gaan. Neem samen even de dag door. Wat heb je beleefd, wat ging er goed, wat niet. Benoem dan hoe trots je bent op je kind en hoeveel je van hem/haar houdt. Ook als het een moeilijke dag was.

Uiteindelijk zal ieder kind zijn eigen weg moeten vinden in het leven. Dat gaat met vallen en opstaan en helaas heb je als ouder veel minder invloed op de ‘uitkomst’ dan je soms zou willen. Het belangrijkste dat je dus kunt doen is je kinderen een aantal belangrijke basisvaardigheden meegeven en ze daarna stukje bij beetje los laten. Niet makkelijk maar prachtig om te zien hoe ze uiteindelijk zelfstandig de wereld in gaan.

Hulp nodig of vragen?