Je bent maar 1 keer kind

kind eet frambozen

Wat is jouw mooiste herinnering aan je kindertijd? Rolschaatsen op het pleintje, voetballen met je vriendjes, eindeloos verstoppertje spelen met de andere kinderen uit de buurt? De avond voor je verjaardag als je niet kon slapen van de spanning? Samen met je moeder croissantjes bakken op zondagochtend? Stoeien met je vader?

Hoe was dat bij jou?

Je kindertijd leek eindeloos en je wilde vooral graag groot zijn, maar nu je terugkijkt had het nog veel langer mogen duren. Of niet? Was jouw jeugd alles behalve rooskleurig en gezellig? Misschien hadden je ouders veel ruzie of werd je heel erg gepest. Nu je zelf kinderen hebt wil je hoe dan ook niets liever dan ze de mooiste herinneringen meegeven. Je bent tenslotte maar één keer kind.

Hartstikke gelukkig

Als ouder heb je een pittige taak: een mens opvoeden. Hoe dan? Er is geen boek, geen opleiding en iedereen doet het anders. Iedere opvoeding is ongeveer net zo uniek als een vingerafdruk. Maar allemaal willen we het beste voor ons kroost. Wat ‘het beste’ is, is nog niet zo makkelijk te definiëren maar het komt erop neer dat we willen dat onze kinderen gelukkig zijn. Nu is uit onderzoek gebleken dat Nederlandse kinderen zo ongeveer de gelukkigste kinderen ter wereld zijn dus dat zit wel snor.

Alles moet goed gaan

Aan de andere kant kan het ook goed mis gaan. Veel ouders twijfelen of ze het wel goed doen. En veel ouders zien zichzelf wel elke week iets doen waarvan ze denken: “Ai, dat was misschien niet echt verantwoord opvoeden.” We proberen dus heel hard om alles goed te doen. We geven onze kinderen alle kansen, sturen ze naar sportclubs en muziekles, zetten ze op weerbaarheidstraining, zorgen dat ze gezond eten. We regelen huiswerkbegeleiding, organiseren verjaarspartijtjes en leren ze beleefd te zijn voor ouderen en lief voor dieren. Hartstikke goed.

Lekker lang kind

Vergeet alleen niet dat kinderen ook gewoon kinderen moeten kunnen zijn. Zonder agenda, zonder regels en beleefdheden. Dat ze af en toe van het klimrek vallen, speelgoed afpakken van hun zusje, stiekem koekjes pakken als je niet kijkt, met stift op tafel schrijven, een wortel in hun neus stoppen en héél veel herrie en troep willen maken. Gewoon omdat het leuk is. Dat wil niet zeggen dat jij het als ouder helemaal verkeerd doet. Knijp af en toe een oogje toe. Laat je kind zo lang mogelijk vooral lekker kind zijn.