Dit leert je baby allemaal zonder hulp

Baby

Een baby! Zo kwetsbaar en hulpeloos; als ouder wil je hem of haar voor alles beschermen. Maar dit kleine mensje is al veel zelfstandiger dan je denkt. Hij weet de borst al snel te vinden en drinkt zoveel als hij nodig heeft. Nog geen half jaar later probeert hij zijn hoofdje recht te houden en zal hij leren rollen. 

De hersenen van een baby lijken misschien een onbeschreven blad, maar eigenlijk zit er al heel wat voorgeprogrammeerd dat alleen nog geactiveerd hoeft te worden. En daar kun jij als ouder bij helpen. Door een veilige omgeving te bieden, te spelen en hem af en toe een klein beetje uit te dagen. Op die manier wordt dit kleine mensje uitgenodigd om stap voor stap de wereld te gaan ontdekken.

Dit zijn de ontwikkelingen die je baby in het eerste levensjaar allemaal gaat doormaken:
 

Reiken en grijpen

Je baby ontdekt zijn eigen handen en voeten, en gaat zijn vuist openen en sluiten. Daarna gaat hij zijn handen naar elkaar toe brengen en ermee spelen. Je kind kijkt en probeert. Door te bewegen komt je baby erachter wat het allemaal met zijn handen kan doen.

  • Je baby probeert zijn voeten vast te pakken en stopt zijn tenen in de mond.
  • Wat je kind ziet, dat wil het pakken. Dat kost soms nog veel moeite. Kijk maar eens naar dat gespannen gezicht.
  • Je kind kan liggend op de buik het hoofd een tijdje omhoog houden. Enige tijd later kan je kind op je schoot zitten, als je je kind goed ondersteunt.
  • Je kind stopt alles in de mond, ook vingers en speelgoed. Door te 'proeven' ontdekt je kind alle nieuwe vormen. Zorg ervoor dat je kind geen gevaarlijke dingen in de mond kan stoppen waardoor het zich kan verslikken. Let op kralen, kleine onderdelen van speelgoed en stukjes eten. Speelgoed moet groter zijn dan 3,5 centimeter.
     

Op de buik liggen en omrollen

Als je baby wakker is kun je hem op de buik leggen. Als je baby op zijn buik ligt, ziet hij de omgeving op een andere manier. Het is goed voor de ontwikkeling van je kind als je de buikligging stimuleert. Oefen de buikligging alleen als je er bij bent. Je baby kan soms omrollen, omdat het voor je baby te zwaar wordt om zijn hoofd omhoog te houden. Later gaat je baby echt ontdekken hoe hij zich kan omrollen. Meestal rolt je baby eerst van buik naar rug en later van rug naar buik.
 

Coördinatie van ogen en handen

De ogen en handen gaan in het eerste jaar steeds beter samenwerken. Je kind kan bijvoorbeeld zelf een stukje brood eten. Je kind leert dat het een voorwerp kan doorgeven van de ene hand naar de andere hand. De fijne motoriek wordt al een stuk beter en je kind leert nu kleinere voorwerpen vast te pakken. Een poosje later leert je kind om een klein voorwerp met duim en wijsvinger op te pakken. Rond negen maanden begint je kind uit een beker te drinken.


Gebaren maken

In de volgende fase gaat je baby in de handen klappen en zwaaien. Je kind maakt steeds beter duidelijk wat het wil door te wijzen en gebaren te maken.


Zitten, kruipen en staan

Je kind leert zitten en kruipen. Als je baby kan kruipen wordt het tijd voor een traphekje. Veel kinderen kunnen kort nadat ze hebben leren kruipen ook ergens op klimmen. Je kind gaat zich optrekken om te gaan staan. Daarna gaat je kind langs de tafel lopen. Je kind houdt zich vast en kan soms al even los staan. 

Door al deze belangrijke nieuwe ontwikkelingen ziet je kind de wereld nu heel anders. Het kan meer, ziet meer en ontdekt meer. Zo bereiden ze zich voor op de volgende fase én het volgende avontuur.
 

Bron: Opvoeden.nl