De onschatbare waarde van grootouders

Opa-kleinkind

Op 4 juni is het nationale Opa&Oma-dag. En natuurlijk is dat een prachtig moment om opa en/of oma te verrassen met een bloemetje, een klein cadeautje of een zelfgemaakt knutselwerk om ze te laten weten dat ze gewaardeerd worden. Waarom opa's en oma's belangrijker zijn dan je misschien denkt, lees je in dit artikel. 

De leukste opa en oma van de wereld

Als je een kind vraagt waarom zijn of haar opa en oma de leukste van de wereld is, zal het antwoord waarschijnlijk iets zijn in de trant van: ‘oma bakt altijd koekjes voor me’ of ‘ik mag altijd bij opa en oma op de zolder met de verkleedkleren spelen’. Denk maar eens terug aan je eigen kindertijd. Wat zijn jouw mooiste herinneringen aan je grootouders? Vaak zijn opa’s en oma’s een bron van liefde, genegenheid en gezelligheid.

Gevoel van verbondenheid

Ook al ziet je kind opa en oma misschien niet elke dag, spelen ze toch vaak een belangrijke rol in de opvoeding en ontwikkeling van jouw kinderen. Grootouders hebben vaak meer levenservaring en kunnen hierdoor advies geven en ondersteuning bieden bij belangrijke levenskeuzes. Omdat ze een andere generatie vertegenwoordigen, hebben ze ook een andere kijk op het leven dan jij en je partner. Dit zorgt ervoor dat zij een unieke rol hebben in het leven van je kinderen. De verhalen over hun eigen jeugd en de familie, helpen om de identiteit en het gevoel van verbondenheid binnen jullie gezin te versterken. Ze kunnen je kinderen veel leren over jullie familiegeschiedenis en culturele tradities. 

De opvang-opa en oma

Opa’s en oma’s staan erom bekend dat ze regelmatig oppassen, waardoor jij als ouder de tijd en ruimte hebt om te werken of er even tussenuit te kunnen. Soms helpen ze zelfs met het ophalen van de kinderen van school en ze naar de sportclub of muziekles brengen. Overigens wil hier ook nog weleens een probleem de kop op steken. Grootouders kunnen soms het gevoel hebben dat ze verplicht zijn om voor hun kleinkinderen te zorgen, zelfs als ze dit eigenlijk niet willen. Het is dus belangrijk om als ouder te beseffen dat de opvang die je ouders bieden een bijzondere gunst is en niet iets dat je altijd maar mag verwachten. Laat ze regelmatig weten dat je het waardeert en check of ze wel echt tijd en zin hebben om jouw kinderen op te vangen.

Wie bepaalt nu eigenlijk de regels?

Ook kunnen er soms meningsverschillen ontstaan tussen ouders en grootouders over de regels, de taken en verantwoordelijkheden in de opvoeding van de kinderen. Ouders hebben het recht om de manier waarop hun kinderen worden opgevoed te bepalen, maar soms is het moeilijk voor grootouders om zich hieraan te houden. Ze hebben het gevoel dat hun levenservaring hen het recht geeft om zelf de regels te bepalen. Dit kan leiden tot conflicten. Het is dus belangrijk om hier samen open over te praten en duidelijkheid over te scheppen.

Maar al met al zijn opa’s en oma’s dus gewoon geweldig! En dat mogen we ze best wat vaker laten weten. Gebruik 4 juni als een goed excuus om ze een keer flink in het zonnetje te zetten!